Близо 2/3 от незрящите на гръцки остров, получаващи помощи за слепота, „прогледнаха” след проверка на социалните служби, установила извънредно голям брой измами. Това съобщи главната агенция за социално подпомагане в Гърция IKA, цитирана от АФП.

От 152 направени проверки на хора с нарушено зрение на остров Калимнос от началото на юни 100 се оказали фалшиви, което представлява 65,7% според информация на IKA.

От началото на кризата гръцката администрация се зае с непосилната задача да преследва измамите със социални помощи, които се изчисляват на 500 милиона евро годишно.

През последните години тя установи стотици случаи на измамници слепци, умствено изостанали, инвалиди или пенсионери, ползващи помощи.

По на юг от Калимнос - на големия остров Родос, който през юни бе щателно проверен от IKA, слепците измамници са едва 7% (9 от общо 125 случая), отбелязва АФП.

Министърът на труда и социалната защита Янис Вруцис увери, че ще се изиска връщане на несправедливо получените помощи през годините и че ще бъде потърсена отговорност за хората, съдействали за измамите.