Следственият комитет на Русия проверява дали предполагаемият извършител на терористичното нападение в Санкт Петербург – Акбаржон Джалилов, е имал връзки с „Ислямска държава“.

Това е наредено от ръководителя на Комитета – Александър Бастрикин.

Снимка: bTV

Междувременно руските власти установиха жилището на Джалилов. То е обискирано, но в него не са открити други взривни вещества, предаде специалният пратеник на bTV в Русия Десислава Ризова.

Според съседи Джалилов се е нанесъл там скоро.

Снимка: bTV

22-годишният киргизстанец беше идентифициран като мъжа, който се самовзриви във вагон на метрото на Санкт Петербург в 14:40 ч. на 3 април, отнемайки живота на 14 души.

Той е от град Ош, но има узбекистански корен и руско гражданство.

Днес се очаква в Петербург с полет от Киргизстан да пристигнат родителите на Джалилов. Те ще бъдат разпитани за интересите и контактите на сина им, макар властите да не очакват да разберат много от тях.

Самият Джалилов не е показвал психическа лабилност и не е давал признаци, че е склонен да направи атентат.

В Санкт Петербург, въпреки че формално ситуацията е спокойна, напрежението е голямо, защото органите на реда реагират на всеки забавен предмет. Вчера например е бил евакуиран автобус и улицата, на която се е намирал, заради подозрителен пакет, оказал се плик, забравен от пътник.

По станциите в центъра на града все още се усеща ужас, както и напрежение у хората. Те споделят, че са много изплашени, че ги е страх да се качат в метрото и се подозират един друг, разказа Ризова.

В града има много полиция, всеки, който носи по-обемен предмет, веднага бива проверяван. Навсякъде в метрото има детектори. Проверки се правят на случаен принцип и извън метрото.

Същевременно 12 от 14-те жертви вече са разпознати, 12 от ранените остават в тежко състояние.

Очаквайте преките включвания на нашите специални пратеници в Санкт Петербург Десислава Ризова и Александър Осиченко.