Правителството на премиера Тереза Мей не успя да блокира новите вотове в парламента по евентуални алтернативи за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде ДПА.

Депутатите от Камарата на общините приеха с 322 срещу 277 гласа предложението да се позволят т.нар. "индикативни" вотове по варианти за преодоляване на безизходицата около брекзит, въпреки че правителството бе против предложението.

Председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу съобщи, че е подбрал от списъка с 16 предложения четири поправки за гласуване по-късно тази вечер.

Всички те бяха отхвърлени при предишното гласуване на 27 март. Според в. "Гардиън" Тереза Мей е помолила министрите да се въздържат от участие в гласуването този път.

Сред алтернативите, гласуването по които ще започне след 20 местно време (19 по Гринуич), е поправката, предложена от проевропейския консерватор Кенет Кларк, която предвижда Обединеното кралство да напусне ЕС, но да остане в митническия му съюз. При предишното гласуване на 27 март същата поправка беше отхвърлена от депутатите само с шест гласа – 265 депутати гласуваха за, а 271 – против, припомня Ройтерс. Наблюдатели смятат, че този път поправката има всички шансове да бъде одобрена, отбелязва ТАСС.

Поправка, предложена от група депутати начело с Ник Боулс, призовава за сделка в норвежки стил, която предвижда членство в Европейската асоциация за свободна търговия и оставане в Европейската икономическа зона. Подобно предложение, внесено от Боулс миналата седмица, беше подкрепено от 189 депутати, а 283-ма бяха против.

Предложението на лейбъриста Питър Кайл призовава за потвърждаващ референдум, на който британците да се произнесат за или против всяка сделка за брекзит, преди да бъде ратифицирана от парламента. Същата поправка, предложена миналия път от лейбъристката Маргарет Бекет, бе подкрепана от 268 депутати, а 295 гласуваха против.

Още една поправка, предложена от депутатката от Шотландската национална партия Джоана Чери, предвижда, ако Великобритания не е ратифицирала сделка за излизане до два дни преди датата, на която трябва да напусне, правителството да търси ново отлагане.

Ако отлагане на брекзит не бъде договорено до деня преди датата, правителството да поиска одобрение от парламента за излизане без сделка, а ако това одобрение не бъде дадено, правителството да отмени Член 50, за да отмени брекзит. Това предложение е разширен и по-подробен вариант на поправката, предложена от Чери миналата седмица. Това предложение бе подкрепено от 184-ма депутати, а 293-ма бяха против, предаде Ройтерс.