Броят на терористичните нападения по света през 2016 г. се е увеличил с 14% в сравнение с предходната година, а в западните страни – със 174% (т.е. почти тройно), показва проучване на базираната във Великобритания международна застрахователна компания „Аон”, цитирано от Франс прес.

Миналата година са били извършени общо 4151 терористични акта в различни точки на света при 3633 през 2015 г.

В западните страни броят на атаките е нараснал от 35 на 96. Въпреки същественото увеличаване на терористичните актове на Запад, те представляват едва 3% от терористичното насилие в световен мащаб, отбелязват експертите на компанията, която публикува в интернет карта на политическите рискове, рисковете от тероризъм и политическо насилие за 2017 г.

Картата (може да я видите тук: Riskmaps.aon.co.uk/mSite/terrorism_map) очаквано прогнозира увеличение на рисковете, като най-високо равнище на опасност има в 17 страни.

За втора поредна година е регистриран по-голям брой страни, изкачили се в стълбицата на рисковете (19), от този на понижилите равнището си в нея (11).

Сценарият за 2017 г. не е розов, коментира пред АФП Луи Болаер, директор на отдела за политически рискове в „Аон – Франция”.

„Не виждаме реални причини положението да се подобри. Кумулативният ефект на политическите, икономическите и терористичните рискове създава изключително нестабилен климат”, допълни той.

Малко вероятно рисковете от политическо насилие тази година да намалеят. Загубата на територия на групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия вероятно ще накара джихадистите да се разпръснат, създавайки сериозна опасност за десетки страни в района и отвъд него, по-специално в Европа и Азия, подчертават от „Аон”.