Здравно проучване, поръчано от италианския парламент, потвърди, че сред хората, живеещи в и около Неапол, има повишена смъртност и повече случаи на рак. Причината за това е дългогодишната практика на местната мафия – Камората, да изхвърля токсични отпадъци.

Проучването на Националния институт за здравето показва, че "критичен" брой бебета в провинциите Неапол и Казерта се налага да бъдат хоспитализирани през първата година от живота им заради твърде много случаи на тумори, засягащи най-вече централната нервна система.

Докладът на института всъщност актуализира предишния от 2014 г., който свързва тази тревожна статистика с "потвърдено или предполагаемо въздействие на комбинация от замърсители на околната среда, източник на които са нелегалните сметища на опасни отпадъци или безконтролното изгаряне на такива отпадъци".

Местите жители отдавна се оплакват от вредните здравни въздействия от незаконното изхвърляне на опасни отпадъци, които тровят подземните води, използвани за напояване на земеделските земи.