Китай има най-многобройната армия. Русия притежава най-много танкове. Сателитите на САЩ пък са най-високотехнологичните. Коя държава, обаче, е най-силна в киберпространството? Нов национален индекс за киберсила подрежда 30 страни според техните възможности в невидимото бойно поле на технологиите. Проучването е на Центъра за наука и международни отношения „Белфер“ в Харвардския университет.

Основните категории, в които се състезават световните сили са сходни с тези при конвенционалните армии – колко добре се справят както в отбрана, така и в нападение. Двете оценки формират общото представяне.

Най-добрите държави в киберпространството

Най-голямата кибермощ, според новия индекс, притежава САЩ. Този резултат не е изненада за експертите, които отбелязват, че US бюджетът за сигурност в дигиталното пространство за 2020 г. е над 17 млрд. долара. Радиоелектронното разузнаване към Националната агенция за сигурност има и допълнително финансиране от над 10 млрд. долара.

Въпреки сериозните инвестиции, течове на секретна информация като последните досиета на службите за борба с финансовите престъпления FinCEN показват някои слабости в системата.

На второ място остава Китай, който по всички фронтове вече се очертава като основен геополитически конкурент на Съединените щати. Държавната политика за контрол над интернет пространството е основният фактор, който издига държавата в общото представяне.

Трета е Великобритания. През 2016 г. на Острова беше основан Националният център за киберсигурност. Оттогава той е отбил над 1800 атаки в интернет пространството. В момента страната е в процес на засилване на своите защитни функции и обединява силите на шпиони и военни в нови национални киберслужби.

Извън челната тройка остава Русия, въпреки твърденията, че нейни хакери са се месили в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Отбрана

Защитата на киберпространството е от изключителна важност за националната сигурност. Тази категория включва разпространението на собствена пропаганда и спирането на вражеска такава, както и инвестициите в индустрията за киберсигурност.

В класацията на Харвардския университет най-добри в киберотбраната е Китай. След това се нарежда Франция, а изненадата в челната тройка е Нидерландия.

Анализът и предпазването от хакерски атаки е сред силните страни на отдела за борба с киберпрестъпленията на полицията в страната на лалетата, според експерт, цитиран от „Икономист“. Така през 2014 г. хакерска група, работеща за разузнаването в страната, успя да пробие защитата на компютърна мрежа и камерите за наблюдение на Руската служба за външно разузнаване.

Страни като САЩ и Канада остават на четвърто и пето място.

Нападение

Атаката в киберпространството е умението да можеш да навредиш на конкурента си, използвайки компютърните мрежи. Според индекса първи по това отношение са САЩ.

След тях следват Великобритания и Русия.

Изненадваща е петата позиция на Испания, която виртуално се бори с каталунския сепаратизъм, а в десетката влизат и държави, които редовно влизат в новините със схватки в киберпространството като Израел и Иран.

Критериите на учените

Индексът се калкулира въз основа на критерии, които са под контрола на правителството – неговите стратегии, разпределяне на ресурси и иновации. Използваната информация е от публични източници.

Учените разглеждат 32 условия, които са групирани спрямо основните цели за националната киберсигурност. Те включват разузнаване, контрол, защита и търговия.

Според Международният институт за стратегически изследвания, обаче, най-важно за националната сигурност в дългосрочен план е контролът над дигиталната инфраструктура – телекомуникационните компании и ключови мобилни приложения. Пример за това е и онлайн войната между Пекин и Вашингтон за китайските социални мрежи „ТикТок“ и „УиЧат“.