България остава сред проевропейските страни в Европейския съюз, сочи проучване на „Галъп интернешънъл” за нагласите на европейците към съюза след решението на Великобритания да напусне ЕС.

Най-проевропейски настроени обаче са ирландците и испанците – само 20% от тях биха избрали да напуснат ЕС.

От българите пък подобно желание имат 26%. Веднага след референдума за брекзит през юли „Галъп интернешънъл” зададе сходен въпрос и делът на искащите напускане беше 25%.

В края на 2015 г. пък делът на искащите напускане беше 18%. Покачването от 18% на 26% сочи известно разколебаване в подкрепата за ЕС, но като цяло структурата на мненията остава с очевиден превес на нагласите за оставане в ЕС.

Да напуснат общото европейско семейство най-много искат гърците – цели 46%. Делът на финландците, които искат страната им да напусне съюза, също се е покачил чувствително – от 24% на 40%.

И в Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за напускане на ЕС и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега дори изглежда по-чувствителен – от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.

На въпроса: „Към по-добро или по-лошо върви страната ви”, 71% от българите отговарят: „Към по-лошо”. Оптимистите са 29%.

Снимка: bTV

Усещането в по-голямата част от европейските страни е, че посоката, в която вървят, не е правилна. Най-добре личи това в Гърция (89% негативни отговори), Франция (82%) и Италия (79%).

Само в четири държави – Ирландия, Италия, Холандия и Обединеното кралство, хората смятат, че страната им е на правилния път. Най-висок е песимизмът в Гърция.

Вижте още във видеото: