Хората и маймуните използват едни и същи жестове за общуване. Изводите са на група изследователи в университета на Сейнт Андрюс, Великобритания. Това съобщава Би Би Си, цитирайки научното списание PLOS Biology.

Новите доказателства още веднъж показват, че хората и маймуните имат общ прародител. Общите жестове пък се приемат от изследователите като „отправна точка за появата на езика“.

Водещият изследовател д-р Кърсти Греъм от университета на Сейнт Андрюс обясни, че „всички големи маймуни – като шимпанзета, имат припокриване на около 95% от жестовете, които използват и хората, за да общуват“. „Преди само предполагахме, а сега вече сме уверени в това, че жестикулирането е в основата на съвременната комуникация“, каза още той.

Изследователите са прекарали много години в наблюдение на дивите шимпанзета. Преди това те са открили, че „човекоподобните маймуни използват цял лексикон от повече от 80 жеста, всеки от които предава съобщение на друг член на тяхната група“. Докосването с уста означава „дай ми тази храна“, а късането на ленти от листа със зъби е знак за флирт при шимпанцетата.

„Бяхме наистина изненадани от резултатите“, каза д-р Катрин Хобайтър от университета на Сейнт Андрюс. Според нея всички можем да разберем инстинктивно какво ни казва човека срещу нас, без дори да говорим съответния език. „Това е очарователно от гледна точка на еволюцията на комуникацията“, отчита още тя.

Жестовете, които хората могат да разберат по рождение, са част от това, което д-р Кърсти Греъм описва като „древен речник“, който е еволюирал при хората.