Според ново проучване тютюнопушенето е убило почти осем милиона души през 2019 г., а броят на пушачите се е увеличил, тъй като навикът е приет от младите хора по света, съобщи „Гардиън”.

Авторите на доклада смятат, че усилията за ограничаване на вредния навик са били изпреварени от нарастването на населението и че правителствата трябва да се съсредоточат върху намаляването на приемането на тютюнопушене, като нещо „нормално“ сред младите хора.

Според данните 89% от "новите" пушачи са били пристрастени около 25-годишна възраст.

„Епидемията от тютюнопушене ще продължи и през следващите години, освен ако страните не намалят драстично броя на новите пушачи“, казва водещият автор на изследването Мариса Рейтсма , изследовател в Института за здравни показатели и оценка.

Въпреки че разпространението на тютюнопушенето е намаляло в световен мащаб през последните 30 г., то се е увеличило при мъжете в 20 страни и при жените в 12 страни.

Китай, Индия, Индонезия, САЩ Русия, Бангладеш, Япония, Турция, Виетнам и Филипините съставляват две трети от пушачите в света. Само в Китай живеят над 341 млн. пушачи.

Смъртни случаи

През 2019 г. тютюнопушенето се свързва с 1,7 млн. смъртни случая от исхемична болест на сърцето, 1,6 млн. смъртни случая от хронична обструктивна белодробна болест, 1,3 млн. смъртни случая от рак на трахеята, бронхите и белия дроб и почти 1 млн. смъртни случая от инсулт.

Предишни проучвания показват, че поне половината от дългогодишните пушачи ще умрат от причини, пряко свързани с тютюнопушенето, и че средната продължителност на живота на пушачите е с 10 г. по-ниска от тази на хората, които никога не са пушили.

Според проучването, разглеждащо тенденциите от 204 държави, половината от тях не са постигнали напредък в превенцията на тютюнопушенето сред хората на възраст 15-24 г.

Средната възраст за започващите да пушат е 19 г.

По думите на изследователи, ако хората не започнат да пушат до средата на 25-годишна възраст, то това ще намали радикално броя на пушачите при следващо проучване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!