Белите дробове се възстановява за около три месеца след сериозно боледуване от COVID-19, сочи ново прочуване цитирано от „Телеграф“.

Според данните почти половината от пациентите нямали никакви увреждания на дихателните си органи около 12 седмици след боледуването.

В проучването са взели участие 86 души от региона Тиролеан в Австрия, който беше огнище на коронавирус. Средната възраст на участниците е 61 години, като 65% от тях са мъже. Почти половината са бивши пушачи, а повече от шест на 10 души са с наднормено тегло.

Един от всеки пет участници се е лекувал в интензивно отделение и приблизително същата пропорция участници са били на апаратно дишане.

Лекарите проследили възстановяването на пациентите на шест, 12 и 24 седмици след края на заболяването. Всички участници са боледували в периода 29 април до 9 юни.

Шест седмици след COVID-19 88% от пациентите имали следи от болестта по белите си дробове, но процентите спаднали до 56% на прегледа на 12-та седмица.

Данните за 24 седмици по-късно все още не са готови за публикуване.

19 могат да се справят с уврежданията от болестта.

Симптоми на увреждане на дробовете като болки и задъхване също изчезвали с времето при повечето пациенти.

До момента се смяташе, че след тежко боледуване от COVID-19 белите дробове остават с тежки увреждания. Това е първото проучване, което дава надежда, че дихателните органи могат да се саморегенерират дори и след тежък COVID-19.