40 на сто от раковите заболявания и същото процентно съотношение на смъртните случаи вследствие на рак в САЩ са свързани с рискови фактори, голяма част от които могат да се избегнат, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
659 649 от 1,57 милиона диагностицирани случая на рак - 42 на сто, през 2014 г. и 265 150 от приписваните на болестта 587 521 смъртни случая - 45,1 на сто, през същата година е можело да бъдат предотвратени, са установили авторите на изследването.
Пушенето на цигари е свързано с 298 970 случая на рак - 19 на сто, както и със 169 160 смъртни случая вследствие на рак - 28,8 на сто. На второ място, след тютюнопушенето, е излишното телесно тегло - 7,8 на сто от случаите на рак и 6,5 на сто от смъртните случаи вследствие на заболяването. Следват употребата на алкохол - 5,6 на сто от случаите на рак и 4 на сто от смъртността вследствие на заболяването, излагането на ултравиолетови лъчи - 4,7 на сто от случаите на рак и 1,5 на сто от смъртността вследствие на заболяването, липсата на физическа активност - 2,9 на сто от случаите на рак и 2,2 от смъртните случаи вследствие на заболяването.
На недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци се приписват 1,9 на сто от случаите на рак и 2,7 на сто от смъртността вследствие на заболяването, а на инфекция с човешкия папиломавирус - 1,8 на сто от случаите на рак и 1,1 на сто от смъртността вследствие на заболяването.
Резултатите от изследването са публикувани в онлайн изданието CA: A Cancer Journal for Clinicians.