93-годишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе не отговори на очакванията да подаде оставка по време на обръщението си към нацията, което направи в неделя вечерта.

По-рано през деня Централният комитет на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) го свали от председателския му пост и му даде срок до утре на обед местно време да подаде оставка като държавен глава – в противен случай ще започне импийчмънт.

Сега обаче Мугабе, който от сряда е под домашен арест, каза, че възнамерява да председателства конгреса на партията през декември, макар на практика да не е ясно как това може да стане, след като беше свален.

Събитията от тази седмица не са заплаха за конституцията или за властта му, смята Мугабе, който допълни, че приема критиката на собствената си партия, военните и народа, без обаче да коментира възможността да се оттегли от президентския пост.

На заседанието на ЗАНУ-ПФ  в неделя за нов неин лидер беше определен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му под натиска на първата дама. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в страната и доведе до намесата на военните, отбелязва Ройтерс.

На същото заседание съпругата на Мугабе – Грейс, беше отстранена от ръководния пост на женската лига на страната, допълва АП.