Трябва да си дадем много ясна сметка какво стои зад протестите в Гърция и зад договорката за името на Македония – освен името на нашата западна съседка, отвъд патриотизма и фанатизма около защитата на името, стои нещо много прагматично и това е бъдещото преговаряне за включването на Македония в НАТО. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV журналистът Иван Георгиев.

Преди около година излезе доклад на македонските тайни служби до Владимир Атанасовски – директор на македонското ДАНС, в който много ясно беше описано как руската държава се намесва във вътрешната и външната политика на Македония. Гледайки протестите в Атина, похватите много напомнят този доклад, каза Георгиев.

Снимка: bTV

Зрителите трябва да си дават ясна сметка, че със започването на преговорите за приемане на Македония в НАТО, с постигането на една спогодба за името, ще започне бавното откъсване на Скопие от зоната на влияние на Русия на Балканския полуостров и края на поддържането на страната като една студена точка на конфликт, в която във всеки момент може да бъде разпален например етнически конфликт, за да обслужи нечии интереси, каза журналистът.

Снимка: bTV

Той посочи, че официалният организатор на вчерашния протест в Атина е т. нар. Координативен комитет на всенационалния и всенароден протест на всемакедонските съюзи по света. Един от тях е Всемакедонския съюз от Австралия, който на сайта си твърди, че част от културното и историческо наследство на Гърция включва Петрич и Благоевград. Освен това протестът, който беше обявен за милионен, събра около 140 хил. души, а огромна част от тях не бяха там само заради името, а и за да протестират срещу настоящото управление, добави гостът.

Според Георгиев в някакъв момент трябва да се постигне споразумение за името, това е неизбежно.

Вижте целия разговор във видеото:

В следващите дни Иван Георгиев, заедно с журналистите от bTV Петър Нанев, Стоян Георгиев, Теодора Трифонова и Кристина Баксанова, ще бъдат лектори в Седмицата на медиите в Американския университет в Благоевград.

В предаването той разказа, че ще запознае студентите с два случая на журналисти, които са лежали в затвора заради работата си – случаи, които вече сме показвали в Новините на bTV и „bTV Репортерите“. Става въпрос за Джан Дюндар – бившия главен редактор на най-стария турски вестник „Джумхюриет“, и македонския колега Томислав Кежаровски – Кежо.

Студентите ще имат възможност да разговарят по скайп и с Кежо, и с Джан Дюндар. И двамата в момента живеят в Германия. Ще участва и главният изпълнителен директор на „Репортери без граници“ Кристиан Мир, който ще разкаже повече за свободата на медиите на Балканите.