Централа на "Гугъл" в Белгия днес е била блокирана по призив на "жълтите жилетки", съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Уточнява се, че протестът ще продължи до петък вечер и в него участват също граждани на Франция.

Разпространен е призивът за акцията, според който "жълтите жилетки" въстават срещу безконтролното събиране и съхранение на данни.

Без да знаем, всички наши телефонни разговори и електронни съобщения се записват с нечестни цели, пише в призива.

Това не е нищо друго, освен масов шпионаж, добавят протестиращите. Вървим към диктаторски свят, където частният живот е подчинен на информационните данни, допълват те.

Протестиращите отбелязват, че белгийският център на "Гугъл", който още е в строеж, бива издиган с незаконен труд. Те се позовават на скорошна проверка на властите, при която за повечето работници бе установено, че работят в нарушение на изискванията.

Белгийската инспекция по труда съобщи преди два месеца, че българи и румънци работят незаконно на строежа на третия център на "Гугъл" за съхранение и обработка на данни в страната.

Проверяващите се натъкнали на 29 българи с подправени удостоверения за внасяне на здравни и социални осигуровки. Открити били и 76 румънци, които изобщо не разполагали с необходимите документи.

Строежът на третия център на "Гугъл" за обработка на данни в Белгия в селцето Бодур край Монс бе открит в началото на миналата година от премиера Шарл Мишел и други представители на правителството.

(БТА)