Паметник на Христофор Колумб в Ричмънд, в американския щат Вирджиния, беше съборен от протестиращи, запален и накрая хвърлен в езеро.

Това се случи по-малко от два часа, след като демонстрантите се събраха в градски парк и скандираха за сваляне на монумента, пише Ройтерс.

След събарянето на паметника на негово място беше поставена табела с надпис "Колумб представлява геноцид". Самият монумент беше запален и изтъркалян в езеро в парка.

Снимка: Ройтерс

Вандалска проява имаше и срещу статуя на Христофор Колумб в Бостън, която беше "обезглавена".

По случая е започнало разследване, но никой не е арестуван на този етап, пояснява полицията. Властите на града обявиха, че ще демонтират скулптурата, останала без глава.

Статуята се е намирала в парка, носещ името на мореплавателя и в миналото на няколко пъти е била обект на вандалски прояви заради полемиката в последните години в САЩ относно ролята на Колумб.

В Маями статуя на мореплавателя, намираща се в парк, беше намазана с червена боя и върху нея бяха изписани: „Животът на чернокожите е от знамение“ и "Джордж Флойд".

Снимка: Ройтерс

Мореплавателят от Генуа дълго време беше представян като откривател на Америка, но сега често пъти е смятан за една от фигурите на геноцида срещу индианците и коренното население като цяло.

Десетки градове замениха честването през октомври на Деня на Колумб, който от 1937 г. беше федерален празник, с ден в памет на местните народи. Но нито Бостън, нито Ню Йорк, където има големи общности от италиански произход, не се отказаха от честването на Деня на Христофор Колумб.