Хиляди протестиращи се стекоха тази вечер на протестна демонстрация в Бейрут, разгневени от неспособността на властите да се справят с кризата с боклука и парализата, обхванала Ливан вследствие на боричканията между политическите лидери, предаде ДПА. И този път демонстрацията не мина без сблъсъци между полиция и протестиращи.

Демонстрантите дадоха на правителството ултиматум до вторник да изпълни основните им искания и предупредиха, че ако правителството не отговори, напрежението ще ескалира в цялата страна.

Снимка: Reuters

Купища боклук се трупат из Бейрут и други части на страната, тъй като правителството не успява да смени сметосъбиращите фирми. Много от протестиращите ливанци виждат в това признак за неспособността на правителството да изпълнява елементарните си задължения.

Днешният протест беше организиран, след като миналата седмица полицията използва сила да разгони демонстрациите, свикани под лозунга "Вие смърдите", започнали като протест срещу кризата с боклука и прераснали в антиправителствени акции.

Снимка: Reuters

Протестиращите искат оставката на министъра на околната среда, както и на вътрешния министър, когото обвиняват за полицейското насилие. Те са недоволни и от това, че парламентът неправомерно удължи на два пъти мандата си и не успява вече 27 пъти да избере президент на мястото на Мишел Слейман, чийто мандат изтече през май миналата година.

Днешният протест беше най-масовият, откакто миналата седмица започнаха демонстрациите. Като цяло той беше мирен, с участието на популярни ливански изпълнители и водещи.

И този път обаче част от него премина в сблъсъци с полицията въпреки предприетите мерки срещу това.

Снимка: Reuters

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” призова днес ливанските власти да разследват твърдения, че полицията е използвала несъразмерна сила за разпръскване на предишните демонстрации.