Високо напрежение в Съединените щати заради полицейско насилие. Петима униформени са обвинени в убийството на 29-годишен чернокож мъж при ареста му в Мемфис.

Протести има както в Тенеси, така и в цялата страна, с искане за полицейска реформа. В Ню Йорк се стигна и до сблъсъци. Снощи полицията в Мемфис публикува кадри от задържането на мъжа, спрян за проверка на пътя, на които се вижда как петима униформени ритат и удрят 29-годишния Тайри Никълс.

Кадрите от нощта на ареста на 7 януари, показват жестокия побой, нанесен на невъоръжения Никълс от петимата полицаи.

В последствие той е откаран в болница, където 3 дни по-късно почива от раните си. Униформените, които също като Никалъс са чернокожи, са обвинени в убийство, нападение и отвличане. Семейството му поиска справедливост.

Снимка: Ройтерс

„Моят син имаше красива душа. Той беше добро момче“, казва Раван Уелс, майка на Тайри Никалъс.

„Няма да позволим чернокожите офицери да бъдат третирани по различен начин от белите. Искаме равно правосъдие според закона“, коментира Бенджамин Кръмп, адвокат на семейството.

Американският президент потвърди, че са нужни законодателни промени за реформа в полицията. Преди три години смъртта на Джордж Флойд, причинена също от полицейско насилие, повдигна дебата за прекомерната употреба на сила от органите на реда.

По темата работиха Теодора Трифонова и Яна Бързакова.