Протести избухнаха в няколко големи града в Иран, включително в консервативния бастион Машхад, заради намаляване на държавните субсидии за бензина и повишаване на цената му с 50 процента.

Собственици на автомобили са блокирали пътища, като са изоставили автомобилите си посред трафика, за да протестират, предаде АФП, цитирана от БТА.

Иранските власти обявиха орязването на субсидиите в полунощ вчера без никакво предупреждение. Това стана, след като месеци наред имаше спекулации за възможно въвеждане на бензинови дажби. Според иранските власти спестените средства от субсидиите ще бъдат използвани за финансово подпомагане на семействата с ниски доходи.

Снимка: EPA

За ден цените на литър бензин скочиха с 50 % до минимум 15 000 риала за литър. Това се равнява на 13 щатски цента за литър.

Иранските власти са въвели ограничение от 60 л на месец за всеки личен автомобил, като до тази граница цената е около 13 цента за литър, а когато тази квота бъде надхвърлена, цената за литър вече става 26 цента, според иранските държавни медии.

Снимка: EPA

Преди на шофьорите се полагаха до 250 л за 8 цента на литър, което прави 10 000 риала. Иран има четвъртите най-големи в света запаси на суров петрол.