Масови протести и сблъсъци с полицията в столицата на Ингушетия заради приетия миналата година договор за признаване на административните граници между Чечения и Ингушетия, както и заради проектозакон за промени, свързани с провеждането на референдуми.

Над 10 000 се събраха вчера в Магас, за да поискат връщане на територия, дадена на Чечения миналата година, както и оставката на президента Юнус-Бека Евкуров, съобщи руската редакция на Би Би Си.

Законопроектът, свързан с референдумите, е внесен от Евкуров и предлага да се премахне задължителното внасяне на въпроси на референдуми, които са свързани с изменението на статуса, наименованието, разделянето или обединението на републиката с други субекти, както и свързани с изменението на нейните територии и граници.

Текстът е приет на първо четене от ингушетския парламент февруари месец, а и се е готвел за разглеждане с поправки и допълнение на 28 март.

Но на 20 този месец е оттеглен от Евкуров с обяснението, че той е породил „нееднозначна реакция в региона” и че ще се направи обществено обсъждане преди да се внесе отново в парламента.

Действащият закон за референдумите в Ингушетия е приет през 1997 г. и именно на него са се позовали противниците на изменението на границите между Чечения и Ингушетия, станало миналата година.

На 26 септември 2018 г. Евкуров и президента на Чечения Рамзан Кадиров подписаха споразумение за затвърждаване на границите между регионите. Ингушетия тогава даде на Кдиров участъка от Сунженския регион, което и породи недоволтвото на хората. В Магас тогава имаше многохилядни протести в продължение на две седмици.

А през отктомври миналата година Конституционният съд на Ингушетия по искане на група депутати от регионалния парламент призна закона за установяване на границите между двете страни за неправомерен. Бе поискано въпросът да се потвърди на референдум.

Декември месец 2018 г. обаче съдът в Русия признава споразумението между Чечения и Ингушетия.