Повече от хиляда души образуваха символична жива верига около унгарския парламент, за да се противопоставят на поправка към избирателния закон, която задължава избирателите да се впишат предварително в регистър, за да могат да гласуват.

Демонстрацията бе ръководена от бившия унгарски премиер Ференц Дюрчани, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Той счита, че тази поправка може да намали броя на избирателите със "стотици хиляди и дори милиони" на следващите парламентарни избори през 2014 г. Противниците на тази поправка, която бе приета от парламента на Унгария на 29 октомври, считат, че тя само ще облагодетелства консервативната партия на премиера Виктор Орбан.

"Повече от 6 млн. души участваха в предишните избори. Сега обаче има голяма вероятност пред урните да се явят по-малко от 4 млн. избиратели", каза Дюрчани. Близо 25% от хората, които гласуваха, решиха да го направят в последните дни или седмици преди изборите, това са тези хора, които правителството иска да изключи, тъй като те може да решат да гласуват против правителството в знак на протест", счита бившият премиер. Поправката предвижда предварителна регистрация, която е възможна до две седмици преди изборите.