Разрастването на хроничната бездна между бедни и богати е основен риск за света в близките години. Това предупреждава Световният икономически форум (СИФ) в годишния си доклад за световните рискове, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

В проучването на СИФ, организатор на прочутия форум в Давос, са участвали над 700 световни експерти. Авторите изтъкват, че екстремните метеорологични явления, безработицата, климатичните промени и киберпиратството са следващите в класацията на рисковете, които имат най-голяма вероятност да предизвикат системичен шок в световен мащаб.

Форумът предупреждава, че има изгубено поколение от млади хора, които едновременно нямат работа и често пъти подходяща квалификация, което засилва натрупаното чувство на безпомощност. Това лесно може да прерасне в социални катаклизми, каквито се наблюдават при вълната от протести срещу неравенството и корупцията от Тайланд до Бразилия.

Докладът на икономическия форум, публикуван една седмица преди 44-ото издание на Давоския форум от 22 до 25 януари, посочва също така бюджетните кризи или евентуална водна криза сред най-обезпокоителните опасности в наши дни. Споменава се и нарастващият риск от "кибергедон" (масов срив на компютърните системи, който би имал катастрофални последици за световната икономика).

Все по-голямата зависимост от интернет и мащабното развитие на свързаното с него оборудване правят опасността от системичен срив по-голям от всякога през 2014 година, предупреждава форумът.

Европа засега е извън зоната на непосредствен финансов риск, но на дневен ред изниква неравенството на доходите, отбелязва Дейвид Коул, ръководител на отдела за рисковете в презастрахователната компания Сюис ре (Swiss Re). Той изтъква, че е поддръжник на капитализма, но има моменти, когато нещата излизат от релсите и са необходими мерки - регулаторни, правителствени или данъчни - които да възпрепятстват прекалените разлики в разпределянето на доходите и богатствата. По думите му мащабните фискални и парични стимули, допринесли за стабилизиране и съживяване на икономиката в различни страни, са имали малко отражение върху бедните, безработните и най-младото поколение.

В доклада от 60 страници са анализирани 31 глобални риска за идните 10 години.