Франция обяви състояние на природно бедствие в около 60 града в южната част на страната, засегнати от проливните дъждове. Монпелие е сред градовете под вода, предадоха местните медии.

Придошлите води се стичаха по улиците и магистралите, поглъщайки коли, а река Лез излезе от коритото си в морската столица на региона Лангедок-Русийон. Повече от 4000 души прекараха нощта в спешни центрове, училища, по гари или на летищата, се казва в изявление на местната управа.

Получени са повече от 1200 сигнала за проблеми, които са отстранени. В операциите участие са взели и три хеликоптера.

Властите на Монпелие и региона бяха принудени тази нощ да се погрижат за хиляди "корабокрушенци", пострадали от проливните дъждове, наводнили южния френски град с население от 265 000 души.

Някои пътници, чиито влакове спряха заради наводненията, прекараха нощта във вагоните или на гарата, където им бяха раздадени храна и одеяла. Водачите на множеството коли, блокирани по залетите градски улици, бяха подслонени в местна концертна зала.

В редица училища от региона бяха настанени стотици деца, неуспели да се завърнат по домовете си. Общо 4000 души бяха принудени да нощуват далеч от жилищата си, сочат данни на кметството.

Френският печат съобщи още снощи, че в пет департамента е обявен червен код за проливни дъждове, бури и наводнения. "За пръв път виждам толкова вода в града", каза кметът на Монпелие Филип Сорел. За 24 часа валежите в града са стигнали 300 милиметра, колкото се събира обикновено за 4 месеца.

Тази сутрин дъждовете спряха и Лез се върна в коритото си. В близо 60 общини обаче заради наводненията е въведен режим на природно бедствие, информира вътрешният министър Бернар Казньов.

Няма информация за смъртни случаи при последните бури. Преди десет дни четирима души загинаха, когато придошлите води заляха лагера им в региона на департамента Еро.