Италианският прокурор Микеле Руджерио повдигна обвинения за пазарна манипулация срещу „Стандард & Пуърс” и „Фич”, предаде Франс прес.

Руджерио обвинява двете рейтингови агенции за понижаването на кредитния рейтинг на Италия, което спомогнало за задълбочаване на дълговата криза на Апенините.

Обвиненията са насочени срещу петима служители на С&П и двама представители на „Фич”. Сред нарочените са Девън Шарма, който оглавяваше „Стандард & Пуърс” в периода 2007 – 2011 г. и оперативният директор на „Фич” Дейвид Райли.

За да се стигне до процес, обвиненията трябва да бъдат потвърдени от съдия, което може да отнеме месеци на италианското правосъдие.

И двете агенции оказаха съдействие на разследването, но настояват, че техните оценки са независими и се базират на обективни фактори. Разработката срещу тях започна, след като италианска потребителска организация внесе жалба срещу друга водеща агенция - „Мудис” за понижаването на италианския рейтинг през 2010 г., което разтърси финансовите пазари и вдигна лихвите по кредитите за Италия.

Следователите насочиха вниманието си към събитията от миналата година, когато оценките на агенциите и несигурността на пазарите докара страната на ръба на банкрута и спомогна за падането на Силвио Берлускони от власт, след като разследването срещу „Мудис” не стигна до внасяне на обвинения.