Руската фрегата „Адмирал Григорович”, въоръжена с ракети, отплава към Средиземно море. Именно там се намират американските военни кораби, от които бяха изстреляни ракетите „Томахоук” по време на атаката на САЩ в Сирия, предаде Си Ен Ен.

Западните медии определят тези маневри като „проява на сила” от руската страна, които подкрепят режима на Башар Асад в Сирия.

Според руски медии "Адмирал Григорович" ще бъде разположен край Тартус, Сирия, официално - за да оказва логистична подкрепа в подсилването на сирийската въздушна отбрана.

"Адмирал Григорович" е нов кораб - на въоръжение е от март миналата година. Тежи над  4 хиляди тона и е дълъг почти 125 метра. Няма излишно празно пространство по палубите заради разнообразните оръжия срещу самолети и ракети.

Снимка: Руско министерство на отбраната

В радиус от 10 километра други ракети защитават самия кораб от атака.  Фрегатата има и няколко 30-милиметрови оръдия, които общо могат да произведат 10 хиляди изстрела в минута.

Военни анализатори коментират решението на Русия да изпрати фрегатата в този район като демонстрация на военна мощ.

Напрежението между Русия и Съединените щати се изостри след удара на американците по военната база Шайрат вчера. Тя беше унищожена в отговор на предполагаема химическа атака в сирийския град Хан Шейхун.

Според източници, близки до руските военни, „Адмирал Григорович” е заредил с припаси на пристанище Новороси в Черно море. Ако няма развитие на ситуацията в Сирия, фрегатата трябва да остане в сирийски води повече от месец.

Корабът е оборудван с най-модерните ракети в момента.