Адвокат и професор от САЩ застреля двама екоактивисти по време на блокада на пътя. 77-годишният Кенет Дарлингтън пътувал по Панамериканската магистрала край град Чаме, когато заради протести се оказало, че не може да продължи. Той извадил пистолет и започнал да стреля.

Единият от простреляните починал на място, а другият в болница в Сан Карлос заради тежки наранявания.

Извършителят е задържан от полицията и се намира в ареста, съобщават местните медии.

През 2005 г. Дарлингтън е арестуван след нахлуване в апартамент в Панама Сити. Тогава адвокатът е разследван за предполагаемо притежание на бойни оръжия и боеприпаси, но е освободен под гаранция. Тогава той признава, че притежава две такива.

Двете жертви - Диас и Мендоса, са участвали в протести срещу противоречив закон за минното дело и заедно с други демонстранти поставят блокада с автомобилни гуми на Панамериканската магистрала.

Екоактивистите настояват за отмяна на закон, който удължава концесията на компанията Minera Panamá с 20 години. Minera Panamá е дъщерно дружество на канадската компания First Quantum Minerals, която управлява най-голямата открита медна мина в Централна Америка.

Според бизнес групи пътните блокади са довели до загуби до 80 милиона долара на ден. Училищата в цялата страна остават затворени повече от седмица. Повече от 150 000 лекарски прегледа не могат да бъдат извършени.

Камиони, превозващи стоки, както и автобуси с голям брой мигранти, желаещи да стигнат до мексиканско-американската граница, също остават блокирани по пътищата на панамските провинции.

Властите призовават протестите да бъдат прекратени. Синдикатите на строителните работници и учителите обаче обявиха, че пътищата ще останат блокирани, докато договорът с First Quantum не бъде развален. Очаква се чрез него щатът да получи годишен приход от 375 милиона долара. Правителството твърди, че новият договор – подписан на 20 октомври, предлага по-добри условия от предишния.

Пред 20 дни хиляди панамски граждани излизат по улиците на столицата, провинциалните градове и села, за да протестират срещу действията на националното правителство. На места обаче протестите бързо прерастват в безредици.