Хиляди продемократични демонстранти блокираха главните улици в много квартали на Хонконг с разрастването на протестите срещу решението на Пекин да ограничи изборните реформи в специалния административен район на Китай, предаде ДПА.

Демонстрантите, екипирани с очила и маски за лице и увити с фолио, за да се предпазят от сълзотворния газ и лютивия спрей, излязоха по улиците около правителствения комплекс в центъра на Хонконг. Това принуди властите да отклонят автобусните линии и да затворят станцията на метрото.  

Доброволци барикадираха пътища и опитаха да попречат на полицията да ги обгради. Протести имаше и в някои търговски райони.

Тази нощ полицията използва сълзотворен газ и палки срещу протестиращите, но не успя да ги разпръсне. По официални данни над 40 души са пострадали при сблъсъците.

Администрацията на Хонконг опроверга слуховете, че е готова да се обърне за помощ към базирания в града гарнизон на китайската армия, за да разпръсне демонстрантите.

Жителите на Хонконг настояват китайският административен район да получи повече политически права от Пекин. Те искат промяна на начина, по който се избира ръководителят на хонконгската администрация.

Нарушен транспорт и икономическа активност

Транспортът и икономическата активност днес сутринта в Хонконг бяха силно нарушени заради масовите продемократични демонстрации. Фондовата борса отчете значително понижение в началото на сесията си, предаде агенцуя "Франс прес".

Индексът Hang Seng изгуби 1,18 на сто или 278,90 пункта, спадайки до 23 399,51 пункта.

След вчерашните сблъсъци между полицията и десетки хиляди демонстранти, които заклеймиха решението на Пекин да ограничи изборните права, редица кръстовища продължават да бъдат блокирани от протестиращите. Заради протестите основните пътни артерии, където обикновено има огромни върволици коли, бяха празни.

Според транспортното министерство движението по над 200 автобусни линии е спряно или отклонено от обичайния маршрут. Според властите в Хонконг 17 банки са били принудени да затворят 29 филиала в града.

Местното правителство обяви анулирането на всякакви насрочени събрания на законодателния съвет, тъй като сградите, в които се намират неговите служби, и централният офис на правителството станаха основни цели на протестиращите.