Продължават сраженията в Сирия. Турция е нанесла 20 удара по цели на „Ислямска държава”. Мишена на артилерийския обстрел са позиции на джихадистите и кюрдските бунтовници в непосредствена близост до границата.

Около 40 снаряда са поразили градовете Джераблус и Манбидж. Съобщава се за ответен огън от джихадистите по турска територия. Същевременно световните агенции разпространиха кадри на струпани танкове в граничната зона.

Според турските власти артилерийският обстрел цели да отвори коридор за части на Свободната сирийска армия, които в близките дни да атакуват от вътрешността на Турция сирийския град Джераблус.

Турция прилага в действие заканата си да прочисти границата си от терористи, след кървавото нападение срещу сватба в Газиантеп, при което загинаха 54 души.

На фона на активизирането на Турция в сирийския конфликт, Анкара оттегли за консултации посланика си в Австрия. Причината - Виена разрешила митинг на поддръжници на кюрдската военна групировка ПКК, обявената от Анкара за терористична организация.

„Не може да останем безразлични към тяхната позиция в подкрепа на тероризма. За съжаление, основите на нашето двустранно сътрудничество вече ги няма”, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

Австрия заплашва с вето членството на Турция в Европейския съюз.