Полицията в Хонконг разпръсна с палки и парлив спрей стотици продемократични демонстранти, за да премахне барикадите на една от централните улици до правителствения комплекс, съобщиха световните агенции.

Задържани са най-малко 45 души, оказали съпротива и влезли в бой с полицията.

Сблъсъците снощи и днес сутринта бяха най-ожесточените от началото на продемокритичните протести в Хонконг. Снощи демонстрантите се спречкаха със силите на реда, опитвайки се да блокират тунел и да окупират една от главните улици.

Тази седмица полицията започна операция по постепенно разчистване на барикадите, издигнати от участниците в протестното движение. В резултат десетки улици и кръстовища в центъра на града бяха разблокирани и отворени за движение.

Стотици протестиращи остават в три основни района на града, след като нощуваха в палатков лагер. Те не оказват съпротива на полицейските действия. Десетки недоволни са се разположили на основна пътна артерия до централните на големи банки. Силите на реда предупредиха, че ще арестуват протестиращите до банките.

Масовите протести започнаха, след като стана ясно, че китайските власти имат намерение от 2017 г. да въведат в Хонконг ново изборно законодателство, което ще позволи на комунистическия режим в Пекин да подбира участниците в местните избори.

Междувременно полицията съобщи, че е отстранила полицаи, за които се вижда на запис, че ритат протестиращи.