Вендинг машините със стотинки не са това, което бяха. Много от нас са свикнали именно по този начин да си купуват кафе, дребни закуски и други стоки, но в Съединените щати вече има такива машини и за патрони, пише „Асошиейтед прес“.

Първите подобни машини бяха монтирани в няколко магазина за хранителни стоки в Алабама, Оклахома и Тексас. Така, в списъка с продукти за покупка, местните могат да добавят и кутия с патрони.

Компанията с име American Rounds използва скенер, монтиран в машината, както и софтуер за лицево разпознаване, за да преценят вендинг машините дали патроните се купуват от пълнолетно лице. Производителят рекламира услугата си като „бърза и лесна“.

Много НПО организации се обявиха против автоматите заради продължаващото много високо насилие с оръжия в Съединените щати. Само на Деня на независимостта през 2024 г. бяха убити най-малко 33 души.

От компанията са категорични, че технологията им е изключително сериозна и няма как да има злоупотреби. Според тях автоматите са по-надеждни от онлайн продажбите, защото при всяка покупка изискват лични документи.

От началото на 2024 г. в Съединените щати са се случили 15 масови убийства, включващи огнестрелни оръжия.