В Русия започва т.н „Пряка линия” с президента Владимир Путин. Той ще  разговаря за 17-ти път на живо в ефир с гражданите на  страната

Предаването ще се излъчва по 6 телевизии, 3 радиа, както и в социалните мрежи. Постъпили са повече от един милион въпроси .

Директната линия се смята за мащабно социологическо проучване за политиката на властите. Времето, през което президентът ще разговаря с народа, не е ограничено предварително. Обикновено те продължават над 3 часа.

Живата връзка ще се случи ден, след като европейски разследващи органи обвиниха Русия в свалянето на пътнически самолет на Малайзийските авиолинии. Очаква се Путин да отрече всякаква връзка с инцидента, при който загинаха 298 души.

Западни медии често критикуват руския президент, като посочват, че това е добре хореографирана сценична постановка, в която президента адресира ключови проблеми в страната.

Основната цел на президента тази година ще е да възстанови връзката си с народа, тъй като през последните месеци неговият рейтинг драстично спада, а протести се развиват в цялата страна. По последни данни, доверието в Путин е под 50%.

Припомняме, че преди седмици, руски журналисти излязоха на масов протест след ареста на разследващия журналист Иван Голунов. Повдигнати му бяха обвинения за притежание на наркотици. След обществен натиск, Голунов беше освободен.