Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич беше признат за виновен за геноцид при клането в Сребреница през 1995 г., както и по девет други обвинения за военни престъпления. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия го осъди на 40 години затвор, предаде Ройтерс.

При  клането в Сребреница през 1995 г. загинаха 8000 мюсюлмани.

Това е най-кървавото престъпление в Европа след Втората световна война.

Караджич носи индивидуална наказателна отговорност за 3-годишната обсада на Сараево, в която бяха убити хиляди хора, обяви още международният трибунал.

Бившият лидер на босненските сърби беше признат за виновен по 10 от общо 11 обвинения. Той беше оправдан по второто обвинение за геноцид в босненски градове.

Караджич, който в момента е на 70 години, е най-високопоставеният политик от балканския конфликт, който получaва присъда, след като през 2006 г. бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в затвора, докато течеше делото му.

Снимка: Reuters

70-годишният днес Караджич беше заловен през 2008 г., след като 13 години успешно се укриваше от полицията.

Изчитането на присъдата, на което се събраха повече от 200 журналисти и над 100 дипломати, се провежда при засилени мерки за сигурност.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, бошняците мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души.