Рано тази сутрин Северна Корея извърши шестия си пореден ядрен опит. Пхенян се похвали, че е направил успешен тест с водородна бомба, а зарядът може да бъде инсталиран на междуконтинентална балистична ракета.

Действията на КНДР предизвикаха остра негативна реакция на международната общност с призиви за санкции и изолация.

Думите и действията на Северна Корея продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ, заяви американският президент Доналд Тръмп в „Туитър“. 

Южнокорейските „приказки за помиряване“ със Северна Корея няма да свършат работа. Пхенян ще „разбере само от едно нещо“, допълни той.

Новият ядрен опит е „откровено и грубо нарушение на действащите резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, „заплаха за цялата международна общност и е напълно неприемлив“, заяви премиерът на Япония Шиндзо Абе.

Снимка: Reuters

Министърът на външните работи Таро Коно определи опита като „пораждащ изключително силно съжаление“.

Генералният секретар на японското правителството Йошихиде Суга остро осъди теста и заяви, че вариантите за санкции срещу Северна Корея включват ограничения в търговията с петролни продукт, предаде Ройтерс.

Самолети на въздушните сили за самоотбрана на Япония проверяват атмосферата в района на Японско море за вероятно повишаване на равнището на радиацията.

Южна Корея обяви, че Пхенян ще изпадне в още по-голяма изолация.

Сеул незабавно свика извънредна среща на съвета за национална сигурност.

Сеул и Вашингтон освен това обсъждат разполагането на американски стратегически военни съоръжения на Корейския полуостров, заяви южнокорейският съветник по националната сигурност Чхун Ею-йон.

Пекин енергично осъди новия ядрен опит и призова настоятелно Пхенян „да спре да изостря ситуацията с жестове, които не са в негов интерес“, предаде АФП. Северна Корея „пренебрегна общото противопоставяне на международната общност и направи нов ядрен опит. Китайското правителство е твърдо против и енергично осъжда“ това действия, се посочва в комюникето на китайското външно министерство.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че международната общност трябва да реагира твърдо на тази нова провокация от Северна Корея, за да я върне към диалог.

Снимка: Reuters

Русия също призова всички страни незабавно да се върнат на масата на преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров, които според нея, са единственият изход от ситуацията. „Потвърждаваме готовността си за съвместни усилия в тази насока, включително в контекста на изпълнението на руско-китайската „пътна карта“, заяви Москва.

И България осъди остро действията на Пхенян, като ги нарече „поредна тежка провокация“. София призова КНДР да прекрати своята ядрена и балистична програма и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път.

„Това е поредното крещящо нарушение на многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, включително на резолюция 2321, приета през ноември 2016 г.“ – заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. – Режимът трябва незабавно да прекрати всякакви дейности, свързани ядрени и балистични ракети, и отново да започне диалог с международната общност“.

Ядреният опит „е акт, пораждащ изключително голямо съжаление. Това е действие, извършено при пълно пренебрегване на международните изисквания“, коментира генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от АФП.

Страхувате ли се от ядрените опити на Северна Корея?