Симпатизанти на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) атакуваха редакцията на турския вестник „Хюриет” в неделя вечерта. Те обвиняват медията, че е изкривила думи на президента Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции.

Около 150 души са скандирали лозунги на ПСР и са хвърляли камъни по сградата на вестника в квартал Багчилар. Разбити са прозорци, както и стъклената входна врата. Според съобщение на интернет страницата на вестника полицията за борба с масовите безредици се е намесила, за да разпръсне групата.

По-рано в неделя Ердоган коментира случаите на насилие, които разтърсиха страната в последно време. По думите му, положението би било различно, ако изборите на 7 юни бяха позволили на ПСР да получи 400 депутати, защото това би ѝ дало възможност да промени Конституцията. „Ако една партия спечели 400 места в изборите и достигне необходимия брой, за да промени конституцията, положението щеше да е различно”, заяви Ердоган в интервю на живо за телевизия „А-Хабер”. Това изявление е направено в момент, в който турски войници загинаха при атака, извършена от бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) в селището Даглица в югоизточна Турция.

В информация публикувана в социалната мрежа Туитър, вестник „Хюриет” съобщи, че в това си изказване президентът е имал предвид именно атаката в Даглица. „Коментар на Ердоган за Даглица: това нямаше да се случи, ако 400 места бяха спечелени". Съобщението беше изтрито по-късно. Въпреки това то предизвика бурни реакции от страна на поддръжниците на ПСР, които призоваха за протести срещу вестника.

В миналото президентът нееднократно е критикувал медийната група „Доган”, собственик на вестника, който не винаги следва правителствената линия. Нападението срещу изданието идва в момент, в който расте международната загриженост за свободата на медиите в Турция. Критично настроените срещу Ердоган рискуват съдебно преследване в Турция.

Резултатите на ПСР в изборите на 7 юни не ѝ позволиха да получи абсолютно мнозинство, което би разрешило на президента да промени Конституцията и да получи пълен контрол върху изпълнителната власт. Прокюрдската Народна демократична партия получи 13% от гласовете и премина 10-процентовата бариера за влизане в парламента. Този резултат беше основната пречка пред Ердоган да не успее да реализира желанието си. В дните след изборите той призова за предсрочен вот на 1 ноември. Критиците на Ердоган го обвиняват, че след започването на военната офанзива срещу позиции на ПКК в Ирак, той цели да получи подкреяата на турските националисти.

В неделя вечерта турски войници загинаха при взрив на мина край военна колона в югоизточната част на страната. В същото време тече операция за прочистване на територии от бойци на ПКК. За трагедията с мината са обвинени бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция. Премиерът Ахмет Давутоглу призова за спешна среща на гражданските и военни власти в Анкара.

През последните седмици, през които се провеждат почти всекидневни операции срещу цели на ПКК в югоизточна Турция и Северен Ирак, са загинали около 70 турски военни. Продължаващите вече два месеца сблъсъци рязко отдалечават надеждите за успешно приключване на 30-годишния конфликт, в който са загинали десетки хиляди хора.