Британският принц Уилям, които днес отпразнува 30-тия си рожден ден, ще наследи 10 милиона британски лири от покойната си майка принцеса Даяна, съобщава АФП.

Покойната принцеса на Уелс остави голяма част от имуществото си на двата си сина, Уилям и Хари, когато почина в автомобилна катастрофа през 1997 г., но съдебни изпълнители постановиха, че наследството може бъде предадено само когато принцовете навършват 30 години.

Състоянието на Даяна се оценяваше на около 13 милиона британски лири, или 20 милиона долара, в момента на смъртта й, но експерти смятат, че стойността се е покачила до около 20 милиона британски лири заради инвестиране. Уилям и Хари ще си споделят поравно парите.

Съществуват спекулации, че Уилям ще използва наследството, за да купи семейна къща в британската провинция, но това не е вероятно поради желанието на младия принц да се запише на още един тур с екипа за търсене и спасяване на британските ВВС.

„Ако дукът реши да продължи военната си кариера, може да е необходимо да се премести в друга база, далеч от остров Ангълси, така че плановете за нова къща не са на радара в момента,” заяви царски съветник пред вестник „Daily Telegraph”.

Очаква се Уилям и жена му Кейт да отпразнуват рождения ден със своите приятели преди да се завърнат в къщата си на остров Ангълси в Уелс, добавя АФП.