На започналото в Лондон в понеделник световно туристическо изложение World Travel Market на посетителите били раздавани брошури и прожектиран рекламен видеоклип, изготвен от националната туристическа агенция на Румъния, в който се твърди, че британския принц Чарлз бил пряк потомък на легендарния румънски феодал от ХV век граф Дракула.

Това съобщава електронното издание на британския ежедневник „Телеграф”, според което става въпрос за рекламна кампания, насочена към засилване на позициите на северната си съседка на британския туристически пазар.

В публикуван в Youtube рекламен видеоклип се повяват кадри от интервю на британския престолонаследник, в което той споделя че „Трансилвания е в кръвта му” и че генеалогичните проучвания са доказали, че принц Чарлз е пряк потомък на Влад Тепеш, румънският феодал от ХV век., вдъхновил ирландския писател Брам Стоукър за неговия персонаж „Дракула”.

Кулминацията на видеоклипа е изказването на британския благородник, че „може да проследи предците си, чак до далечното и мрачно минало на Румъния”.

Румънската национална туристическа агенция е потвърдила, че видеоклипът е част от рекламна кампания, насочена към привличането на повече британски туристи.

„Телеграф” припомня, че принц Чарлз е притежател на частен селски имот в Румъния, който е закупил през 2006 г.

Международните наблюдатели припомнят наскорошните археологически разкрития в България, на древни погребения с ритуали срещу вампирясване, които обиколиха света и размиха представите на част от западното общество, за произхода на вампирските легенди.