Демократите не пестят критиките си към американския президент Джо Байдън заради поредното откриване на секретни документи в дома му в Делауеър. Политическият натиск върху него се засилва дори колегите му от партията изостриха тона, коментира Би Би Си.

„Джо Байдът трябва е сериозно смутен от ситуацията“, каза пред Си Ен Ен американският сенатор Дик Дърбин.

Той е вторият най-влиятелен сенатор демократ. Според него американският президент е „загубил моралното си превъзходство“, защото „класифицираната информация не е там, където трябва да бъде“.

„Нека бъдем честни – ако тази информация изтече, това би омаловажило репутацията на всеки президент. Това не бива да се случва“, категоричен е Дърбин.

Той припомни, че множество секретни документи бяха открити и в имението на предшественика му Доналд Тръмп във Флорида.

Специален прокурор, назначен от главния обвинител Мерик Гарланд, в момента разследва и двата случая. Законодателството на САЩ не позволява държавни документи да бъдат съхранявани в частен дом или офис, дори той да е на президента, припомня германското издание „Шпигел“.

„Йова е безотговорно. Джо Байдън трябва много да съжалява“, коментира темата и сенаторът демократ Джо Манчин. Той признава, че е смутен от изявлението на американския президент, че „няма за какво да съжалява“.

Първите поверителни документи бяха открити на 2 ноември 2022 г. – малко преди изборите за Конгрес на САЩ. Обществеността обаче разбира за това ядва през януари 2023 г., когато телевизия Си Би Ес съобщава за откритите секретни файлове, припомня още „Шпигел“.

Адвокатите на Байдън съобщиха, че за разлика от Тръмп той е съгласен да сътрудничи на Министерство на правосъдието.

„И двата случая са възмутителни, но има ясно изразен контраст между бившия и настоящ президент“, коментира още Дик Дърбин.