Евгений Пригожин заяви, че „Вагнер“ ще продължи да се бие в африканските страни, където вече присъства. „Не е имало и няма да има намаляване на програмите ни в Африка“, каза ръководителят на наемническата групировка пред телевизия Afrique Média.

Той не се появява на камерата по време на интервюто с Afrique Média, която е прокремълски новинарски канал, насочен към френскоговорящите африкански страни и свързан с групата на „Вагнер“.

Откакто Пригожин организира неуспешен бунт в Русия миналия месец и беше изгонен в Беларус, бъдещето на „Вагнер“ е под въпрос, пише Би Би Си.

Войниците на Пригожин са внедрени в страни, включително Мали и Централноафриканската република, където правозащитни организации и ООН ги обвиняват в извършване на военни престъпления.

В четвъртък Обединеното кралство обяви санкции срещу 13 физически и юридически лица, свързани с „Вагнер“, като ги обвини в екзекуции и изтезания в Мали и Централноафриканската република и в заплахи за мира и сигурността в Судан.

По думите на Евгений Пригожин групата извършва дейност за сътрудничество и развитие.

„Ако някъде е необходима помощта на „Вагнер“ за борба с бандите и терористите и за защита на интересите на хората в тези страни, ние сме готови да започнем незабавно да изпълняваме тази задача, след като се споразумеем за условията“, казва той.