Австрия засега не дава ясен отговор, дали до края на годината ще подкрепи България за приемането ни и по сухопътни граници в Шенген. Тази тема, както и приемането на еврото са сред основните в разговорите на българската делегация в Мюнхен.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг - в специално интервю пред Кристина Баксанова и оператора Борис Пинтев.

Това, което искаме са реформи. Първата голяма стъпка е направена с европейския Пакт за миграцията. Но искаме да видим, че наистина ще работи. И тогава отново ще говорим.

Това обаче засяга Европейския съюз като цяло, а не отделно само България. Нали така? 

Ние още от началото казахме: в действителност това не е политика срещу България или срещу Румъния. Не е така. Въобще не е така. Това беше зов за помощ към Брюксел, че системата не работи.

Може ли да се надяваме на позитивно решение до края на тази година?

Не мога да дам точна дата. Това не зависи от външните министри, а от вътрешните минситри и знам, че си водят добре разговори. Но искам да кажа, че направихме голяма стъпка. Пристанищата и летищата ще бъдат отворени и това е съществен момент. Всичко останало ще видим.

Премиерът Николай Денков каза, че това, което се поставя като въпрос е дали можем да пропускаме по-бързо през границите камионите, тъй като има забавяне. "Нашият отговор е естествен: ако ние премахнем възраженията за сухопътния Шенген, тогава няма да има и забавяния по границите", добави Денков.