Влиятелен кардинал неочаквано напусна поста си във Ватикана след участие в имотен скандал през 2019 г. Кардинал Джовани Анджело Бечиу беше свързан със сделка за закупуването на луксозен апартамент в Лондон със средства на Римокатолическата църква.

Началото на разследването на финансовата измама започва през октомври 2019 г. Тогава полицията в папството получава сигнал на Ватиканската банка, която е отказала запитване на Държавния секретариат да получи заем за повече от 100 милиона евро, за да финансира покупката. От финансовата инструкция са сметнали сделката за съмнителна.

Полицията обискира офисите на длъжностните лица в секретариата и на тези, следящи изразходваните държавни средства. В резултат още петима подчинени на бившия кардинал бяха освободени от постовете си миналата година.

Щеше ли да стане папа?

Шест години Беучи е бил заместник на Съвета по общите въпроси към Папския държавен секретариат. Като втори по власт, той се е срещал с папата ежедневно и е бил един от най-доверените му съветници.

Именно на тази позиция той е свързан и с инвестицията в имот в скъпия лондонския квартал „Челси“. Въпреки това Бечиу защити решението си в началото на годината. „Беше направена инвестиция в сграда. Беше добро и уместно решение, за което много хора ни завиждат днес“, заяви той.

Папа Франциск официално е приел оставката на Бечиу като оглавяващ Конгрегацията по каузите на светиите. Това е съборът, който взема решенията за канонизацията на светците.

Освен от поста, Беучи се отказва и от правата си на кардинал. Въпреки това той ще запази титлата си, която получава през 2018г. Като пълноправен кардинал, на 72-годишна възраст му оставаха още 8 години, в които да гласува в конклава за избиране на следващ папа.

Освен това Беучи беше смятан и за сериозен кандидат за папската позиция от експерти по политиката на Ватикана, цитирани от „Уолстрийт джърнал“.

Последният кардинал, отказал се от правата си, е Кийт О'брайън заради секс скандал през 2013 г.