Индия отчете нов рекорд при новозаразените с коронавирус. За последното денонощие те са близо 402 хиляди. Редица страни, сред които и Съединените щати, ограничиха пътуванията до страната.

Австралийците, завръщащи се от Индия, могат да получат до 5 години затвор, глоба от 37 хиляди паунда или и двете. Това е заради извънредно решение на правителството временно да направи пътуванията от там нелегални.

От понеделник страната ще отказва на своите граждани, които са пребивавали в Индия през последните 14 дни преди датата на планираното им завръщане у дома да влизат в страната. Тези, които не се подчинят, ще бъдат санкционирани. 

Снимка: Reuters

Според медии за първи път гражданите на Австралия ще бъдат преследвани от закона за това, че са се завърнали в страната си. На 15 май предстои преразглеждане на решението.

Снимка: Reuters

Благодарение на твърдите мерки континентът-държава успява да държи новите случаи на COVID-19 почти до нула. Много австралийци обаче останаха извън родината си именно заради ограниченията.

В Индия предстои да започне голяма ваксинационна кампания, насочена към всички пълнолетни граждани.

Снимка: Reuters

Някои щати обаче предупреждават за остър недостиг на дози. Към момента ваксинираните с първа игла са малко над 123 милиона. Напълно имунизираните са близо 26 милиона или под 2% от населението.

А италианското правителство се похвали, че е изпълнило целта си да ваксинира над половин милион души за един ден. На Апенините имунизираните са близо 20 милиона.