112 години след смъртта на млада жена нейният череп е открит по време на ремонт в стената на къща в американския град Батавия. Това се е случило през 1978 година.

Едва сега следователите успяват да установят на кого е. 17-годишната Естер Грейнджър умира при раждането на детето си през 1866 г. в Индиана - на около 130 километра от мястото, на което откриват черепа ѝ, съобщават американските власти.

Двойка, която ремонтирала дома си в Батавия през 1978 година, отрива човешка долна челюст в стена. По-късно полицията намира допълнителни части от черепа на същото място.

Костите са изпратени в отдела по антропология в университета на Северен Илинойс, който потвърждава, че костите са човешки и вероятно датират от много по-рано, посочва CBS news.

След първоначалното отриване, е образувано разследване, което е закрито без резултат. След това черепът се озовава в музейно хранилище, а случаят е забравен.

 

Едва през март 2021 г. служители го намерират отново по време на проверка на инвентара. Те се свързват с полицията, която изпраща черепа в кабинет на съдебна медицина.

Това, което се случва после, е чудо на съвременните методи на разследване, коментират американските медии.

Работейки с криминалистична лаборатория в Тексас, органите на реда в Илинойс успяват да създадат ДНК профил на черепа.

Разследващите откриват праправнук на починалата млада жена, а с това потвърждават, че черепът именно на Естер Грейнджър.

Уейн Свилар, който е пенсиониран полицейски сержант от Портланд, Орегон, коментира, че се радва, че неговата прапрабаба най-после може да намери покой.

Остава загадка обаче как черепът на жената се озовава в стената на къща на 130 км от мястото, на което е живяла.

Според американските власти записките от погребения показват, че Грейнджър е погребана в Лейк Каунти, Индиана.

Отговорният съдебен лекар подозира, че крадци на гробове може да са изровили тялото ѝ. Според него черепът на жената може по-късно да е бил продаден на лекари, които са искали да изследват човешката анатомия.

След задълбочените изследвания черепът на Естер вероятно ще намери своето последно място за почивка - в гробище в Батавия.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK