Организацията за забрана на химическите оръжия обяви днес, че при предполагаемото химическо нападение на 4 април в сирийската провинция Идлиб безспорно е бил използван газ зарин или подобно вещество, предаде АФП.

Заключението е направено на базата на проби, взети от 10 жертви на атаката, извършена в Хан Шейхун. Изследванията направени в четири лаборатории, заяви директорът на базираната в Хага организация Ахмет Юзюмджю.

Той изтъкна, че резултатите от анализите са „неоспорими“.

Същевременно френският външен министър Жан-Марк Еро обяви, че до няколко дни Франция ще докаже, че сирийският режим е организирал атаката, в която бяха убити 87 души.

„Имаме данни, които ще ни позволят да докажем, че режимът умишлено е използвал химическо оръжие. Моето убеждение, което е и убеждението на нашите служби, е, че отговорността (за тази атака) е на режима“, заяви Еро.

Сирийският президент Башар Асад отрече армията му да стои зад атака, определена от САЩ като военно престъпление. Според него западните страни са я инсценирали, за да има повод за американския ракетен удар от 7 април по сирийско военно летище.

През 2013 г. Сирия се съгласи арсеналът ѝ от химически оръжия да бъде унищожен.

Според израелски военни представители обаче Асад все още притежава тонове химически оръжия.

Високопоставен военен представител, пожелал анонимност заяви, че по оценки на израелското военно разузнаване Асад има „между 1 и 3 тона“ химически оръжия. Тази оценка беше потвърдена от други двама военни представители.