Театрите, киносалоните, ресторантите, баровете, кафенетата и игралните зали отварят врати от днес в Румъния, като е позволено те да работят на 30% от капацитета си, съобщава БТА. Облекчаването на мерките ще важи при запазване на дела на заболеваемост от COVID-19 – до трима души на 1000 жители. 

Префектът на Букурещ Траян Бербечану изрази тревога във връзка с появата на новия вариант на вируса в столицата, но посочи, че работодателите от хотелиерско-ресторантьорската сфера биха завели поредица от съдебни дела, ако облекчаването на ограничителните мерки се отложи.

Румънската столица остава зоната с най-силно разпространение на заразата, като е регистрирала 400 нови случая за последните 24 ч. от общо 1551 установени за цялата страна, посочва информационният сайт на страната. Делът на заразени спрямо броя на населението в Букурещ е 2,32 души на 1000 жители.

Междувременно над 850 хил. души са се записали в информационната платформа за насрочване на ваксинация срещу COVID-19 в Румъния. От желаещите да получат доза над 351 хил. лица са над 65 г., приблизително 194 хил. лица са с хронични заболявания и почти 312 хил. са служители от ключови дейности за функционирането на държавата. 

На 15 януари в Румъния започна втората фаза на кампанията по имунизация, която обхваща горепосочените групи. Първата фаза стартира на 27 декември 2020 г. с работещите в системата на здравеопазването и в социалната сфера. В Румъния се поставят ваксини на компаниите „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“.