Най старата българска общност в Европа посрещна президента Румен Радев в Будапеща. Държавния глава е на официално посещение в Унгария.

6272 души в Унгария са се самоопределили като българи, сочат данните на унгарската статистическа служба. Българите са официално признато малцинство.

Снимка: bTV

„Най старата българска общност в Европа една от най-големите и задружните, която повече от 100 години гради малка България с много усърдие. Където и човек до избере да живее не трябвa да забравя родината”, заяви президентът на България Румен Радев.

Българската общност има представител в унгарския парламент. Това е Симеон Варга. А отец Атанасий е предстоятел на най-голямата църква извън пределите на родината.  

„Имаме и училище и дай боже да имаме и училище на земята до църквата  - това ни е мечтата”, каза отец Атанасий.

Българската общност в Унгария има три стълба - църквата, културният дом и училището. То работи и през седмицата със 120 деца. В детската градина има 19 деца с интерес към българския език и традиции.

На срещата си с българската общност президентът поздрави сънародниците ни за запазването на националната им идентичност и ги призова така, както съхраняват традициите си, да намерят начин да помагат и на България.