В навечерието на Деня на независимостта президентът Румен Радев изнесе реч пред Общото събрание на ООН. Сред задачите с най-висок приоритет пред България и света той очерта борбата с пандемията от коронавирус, възстановяването на икономиката и климатичните промени.

В обръщението си българският държавен глава говори още за тероризма и трансграничната престъпност, както и за нуждата от повишаване на киберсигурността.

Радев акцентира още върху ситуацията в Близкия изток, случващото се в Афганистан и продължаващата криза в Украйна.

„Върлуващата пандемия от COVID-19 в много части по света и няколко други в голямата си част безпрецедентни предизвикателства, пред които всички тях ние сме изправени едновременно, засилва необходимостта всички страни да подкрепят по-ефективни и последователни правила, базирани върху многостранен подход, в основата на който стои ООН. Многостранността е ключова за бъдещето ни и няма алтернатива. За България това е важен приоритет и ние подкрепяме задълбочаването на стратегическите партньорства по целия свят, както и по-активно ангажиране със страните от третия свят и с регионалните организации“, обяви българският президент.