Президентът на Венецуела – Николас Мадуро, обяви, че полицията е предотвратила намерения за сваляне на властта, след като опозицията свика огромен антиправителствен митинг в столицата Каракас.

Снимка: EPA

Според говорител на античавистката десноцентристка „Коалиция на демократичното единство“ в демонстрацията са се включили между 950 хил. и 1,1 млн. души. Той определи митинга като най-големия във Венецуела през последните десетилетия, въпреки че, по думите му, властите са възпрепятствали достъпа до Каракас.

Снимка: EPA

В отговор Мадуро свика контрамитинг в центъра на Каракас. Пред своите привърженици той заяви, че опозицията е събрала само 25 хил. – 30 хил. души.

Снимка: EPA

Венецуелският президент обяви, че властите са предотвратили опит за държавен преврат по време на античавистката демонстрация. „Те за пореден път не успяха. Победата е наша“, увери той.

Мадуро поясни, че преди два дни в Северен Каракас, на половин километър от президентския дворец, е бил открит лагер с 92 въоръжени наемници от съседна Колумбия.

Двете демонстрации завършиха без сериозни инциденти.

В края на опозиционното шествие бяха регистрирани няколко спорадични сблъсъка и на моменти бе използван сълзотворен газ. Организаторите обясниха инцидентите с внедряването на провокаторски групи.

Снимка: EPA

Властите арестуваха някои известни активисти, 13 поддръжници на опозицията все още са в ареста, според местна правозащитна организация. Около Каракас са разположени допълнителни армейски и полицейски сили, а според поддръжниците на опозицията на всички големи пътища са разположени бариери.

Много магазини затвориха, опасявайки се от насилие, особено предвид 43-те смъртни случая при протестите срещу Мадуро през 2014 г. Части от столицата Каракас бяха пусти рано сутринта.

Снимка: EPA

Рейтингът на президента спадна под 25 на сто, след като спадащите цени на петрола и разпадащата се планова икономика доведоха до хаос в страната, членка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Инфлацията достига трицифрени стойности, рецесията навлиза в третата си година. Недостигът на основни продукти и дългите опашки в магазините отчаяха венецуелците и доведоха до смазваща победа на опозицията на парламентарните избори през декември.

Снимка: EPA

Тя от месеци призовава за свикване на референдум за отзоваване на президента социалист, припомня АФП.

Според проучванията на общественото мнение мнозинството венецуелци ще подкрепят отстраняването на Мадуро.

Централната избирателна комисия обаче бави организирането на такъв референдум, за което бе обвинена, че служи на властта, отбелязва АФП. Агенцията припомня в тази връзка, че въпросът за графика е от ключово значение – ако референдумът бъде произведен преди 10 януари 2017 г. и се увенчае с успех, както прогнозират сондажите, ще трябва да бъдат свикани предсрочни избори. Но ако допитването бъде организирано след тази дата и Мадуро загуби, той ще може да бъде заменен до края на своя мандат през 2019 г. от вицепрезидента Аристобуло Истурис.

Вчера държавният глава обяви пред свои привърженици, че има готов указ за вдигане на имунитета на опозиционните депутати. Мадуро обвини „Коалицията на демократичното единство“, че подготвя преврат с подкрепата на Съединените щати.