Президентът на Узбекистан – Ислам Каримов, е в критично състояние, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на правителството.

В неделя узбекистанското правителство съобщи, че президентът е бил откаран в болница за пълни медицински изследвания. На следващия ден дъщеря му уточни, че баща ѝ е получил мозъчен кръвоизлив и е настанен в реанимация.

Сега, в съобщението се казва, че здравето на 78-годишния Каримов се е влошило рязко през последните 24 часа и лекарите определят състоянието му като критично.

Три дипломатически източника обаче са казали на агенцията, че Каримов е починал след инсулт. В телевизионна изява турският премиер Бинали Йълдъръм също обяви кончината на узбекистанския президент.

Властите в родния град на Каримов – Самарканд, са започнали спешно да почистват централните улици, съобщи добре осведомен източник пред Ройтерс. Агенцията определя това като възможен знак за подготвяне на погребение.

Концерт и заря по случай националния празник на Узбекистан вчера бяха отменени. Високопоставени представители на властите не присъстваха на честването на Деня на независимостта, което накара чуждестранните дипломати да гадаят кой управлява бившата съветска република в Централна Азия в отсъствието на Каримов, отбелязва Ройтерс.

Ислам Каримов управлява Узбекистан с твърда ръка от самата независимост на страната от Съветския съюз преди 25 години. Не е ясно кой би го наследил, а в страната няма ясна опозиция.

Използвани са материали на БТА