Президентът на Украйна помилва двама от най-близките съюзници на най-големия си политически противник Юлия Тимошенко. Те излежаваха присъди за злоупотреба със служебно положение. Засега обаче няма изгледи за освобождаването на самата Тимошенко, която е в затвора със 7-годишна присъда по същото обвинение.

Единият помилван е бившият вътрешен министър Юрий Луценко. Той бе осъден през 2012 г. на 4 години лишаване от свобода за в присвояване на държавно имущество в особено големи размери и превишаване на служебните пълномощия. Помилван бе и бившият министър на околната среда Георгий Филипчук, осъден миналия април на три години затвор за злоупотреба със служебно положение.

След излизането си от затвора Луценко заяви, че ще остане в политиката. "Винаги съм бил и ще остана в политиката. Нямам особени амбиции във връзка с президентските избори през 2015 г. Цялата ми дейност ще бъде насочена в подкрепа на кандидатите на вече съществуващите демократични формации, а да постигнем обща победа”, заяви той.

Европейският съюз приветства решението на Янукович, когото Брюксел обвинява в пристрастност и разправа с политически опоненти. Освобождаването на двамата бивши министри бе посрещнато с радостни възгласи от хиляди привърженици на опозицията, събрали се на митинг в Киев. Демонстрантите за пореден път поискаха оставката на президента и на правителството.