Президентът на Уганда Йовери Мусевени публикува днес видеоклип, в който показва как прави физически упражнения у дома, за да поддържа форма в условията на карантина заради коронавируса, предаде Франс прес.

Мусевени обеща да публикува онлайн този видеоклип, след като обяви вчера в реч, излъчвана по телевизията, нова серия от мерки срещу разпространението на коронавируса, сред които и забрана за всякакви спортна дейност на открито.

Пенсионираният 75-годишен генерал спази обещанието си и публикува видеоклип с продължителност над две минути.

"Хубаво е да тичате навън, когато няма проблеми, но, когато се налага, можете да тичате у дома. Тъй като нямам време, винаги правя упражнения тук у дома, в стаята ми. Първо загрявате", казва в клипа Мусевени, с боси крака и облечен в сив спортен костюм, и започва да тича от единия до другия край на голямото бюро в стаята си.

Доказвайки, че е във форма за възрастта си, президентът прави след това серия от двайсет лицеви опори.

В края на видеоклипа Мусевени отправя молба към съгражданите си да тичат у дома. Това обаче ще е трудно за жителите на Кампала, 71% от които живеят само в едно помещение заедно с други хора, отбелязва Франс прес, като се позовава на официални статистики.

В Уганда засега официално са регистрирани 53 случая на заразяване с коронавирус и е въведен полицейски час през нощта. Забранено бе и ползването на обществения транспорт.