Президентът на Тунис Каис Сайед обяви в неделя вечерта, че суспендира парламента за 30 дни, снема парламентарния имунитет на депутатите и уволнява премиера Хишем Мешиши, след ден на многохилядни демонстрации в цялата страна, насочени главно срещу управляващата умерена ислямистка партия "Ан Нахда" (Възраждане), съобщиха световните агенции.

Сайед обяви също, че ще поеме изпълнителната власт с помощта на нов премиер, назначен от него.

„Съгласно Конституцията взех необходимите в сегашната ситуация решения, за да спася Тунис, държавата и тунизийския народ", заяви Сайед след спешно заседание с представители на службите за сигурност и армията във връзка с обстановката в страната.

Президентът на Тунис Каис Сайед
Снимка: Ройтерс

„Конституцията не позволява разпускането на парламента, но позволява замразяване на дейността му", заяви президентът, който от месеци е в конфликт с управляващата партия "Ан Нахда“.

Решението на Сайед е най-голямото предизвикателство срещу приетата през 2014 г. демократична конституция, която разделя властта между парламента, премиера и президента, който отговаря за външната политика, отбраната и националната сигурност, отбелязва „Ройтерс“.

Обвинения в преврат

Председателят на парламента Рашид Гануши, който е лидер на „Ан Нахда“, обвини президента в извършване на „държавен преврат срещу революцията и срещу Конституцията“.

Рашид Гануши
Снимка: Ройтерс

В комюнике, публикувано във „Фейсбук“, ислямистката партия заяви, че нейните „привърженици, както и народът на Тунис, ще защитят революцията". Други две големи партии - секуларистката "Калб Тунис" (Тунизийско сърце) и салафитската "Ал Карама" (Коалицията на достойнството), също определиха случващото се като преврат.

Революцията от 2011 г. прогони от властта автократа Зин ел Абидин бен Али и Тунис пое по пътя на демократизацията, който страната продължи да следва оттогава, въпреки социалните предизвикателства и заплахите срещу сигурността, отбелязва „Франс прес“.

Веднага след обявяването на решението на президента улиците в столицата и други градове се изпълниха с ликуващи тълпи въпреки полицейския час, а военни заеха позиции около сградата на парламента и националната телевизия.

Снимка: Ройтерс

В неделя в няколко градове на страната се състояха многохилядни протестни демонстрации с искания за разпускане на парламента, смяна на политическия режим и привличане под отговорност на виновните за влошаването на здравната и социално-икономическата ситуация в републиката.  Демонстранти са разбили и ограбили офиси управляващата партия „Ан Нахда“. Според изявление на политическата сила става въпрос за нападения на „криминални банди, които искат да нагнетят напрежение“.

Снимка: Ройтерс

Ситуацията в страната се влоши с покачването на броя на новите случаи на коронавирус на фона на задълбочаваща се икономическа и социална криза. Миналата седмица беше уволнен здравният министър заради неуспешната ваксинационна кампания.

Преврат или легитимно поемане на властта от президента?

Президентът Каис Сайед цитира като основание за своите действия чл. 80 на Конституцията, според който може да суспендира парламента, ако има „непосредствена заплаха“. Нов законовата рамка е неясна в определянето на това понятие, според приетата през 2014 г. Конституция трябва да се създаде специален съд, който да разглежда противоречия като това, но той още не основан, отбелязва Би Би Си.